Informacje ogólne
Organizmy wielu zwierząt i roślin potrafią wytwarzać witaminę C.
Witamina C dość powszechnie występuje w pożywieniu. Jest jednak bardzo nietrwała i duża jej ilość zawarta w pożywieniu jest niszczona poprzez jego obróbkę. np. termiczną, jak gotowanie, a także mrożenie. Używanie witaminy C jest jedną z najbardziej popularnych form suplementacji pojedynczą witaminą, szczególnie w czasie, kiedy występuje wzmożone na nią zapotrzebowanie. Jest jedną z najpowszechniej zażywanych witamin, szczególnie w okresach przeziębień i zachorowań na grypę.
Możliwe zastosowania
Witamina C odgrywa bardzo szeroką i istotną role w wielu procesach funkcjonowania organizmu. Bierze udział m.in. w:
Informacje ogólne
Organizmy wielu zwierząt i roślin potrafią wytwarzać witaminę C.
Witamina C dość powszechnie występuje w pożywieniu. Jest jednak bardzo nietrwała i duża jej ilość zawarta w pożywieniu jest niszczona poprzez jego obróbkę. np. termiczną, jak gotowanie, a także mrożenie. Używanie witaminy C jest jedną z najbardziej popularnych form suplementacji pojedynczą witaminą, szczególnie w czasie, kiedy występuje wzmożone na nią zapotrzebowanie. Jest jedną z najpowszechniej zażywanych witamin, szczególnie w okresach przeziębień i zachorowań na grypę.
Możliwe zastosowania
Witamina C odgrywa bardzo szeroką i istotną role w wielu procesach funkcjonowania organizmu. Bierze udział m.in. w: