Skontaktuj się z nami:
|

WITAMINA-C


Informacje ogólne
Organizmy wielu zwierząt i roślin potrafią wytwarzać witaminę C.
Witamina C dość powszechnie występuje w pożywieniu. Jest jednak bardzo nietrwała i duża jej ilość zawarta w pożywieniu jest niszczona poprzez jego obróbkę. np. termiczną, jak gotowanie, a także mrożenie. Używanie witaminy C jest jedną z najbardziej popularnych form suplementacji pojedynczą witaminą, szczególnie w czasie, kiedy występuje wzmożone na nią zapotrzebowanie. Jest jedną z najpowszechniej zażywanych witamin, szczególnie w okresach przeziębień i zachorowań na grypę.

Możliwe zastosowania
Witamina C odgrywa bardzo szeroką i istotną role w wielu procesach funkcjonowania organizmu. Bierze udział m.in. w:

  • OCHRONIE ORGANIZMU PRZED DZIAŁANIEM WOLNYCH RODNIKÓW (np. zanieczyszczenia powietrza i żywności) – jest silnym antyoksydantem
  • OCHRONIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO – współdziała z witaminą E w ochronie przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi układ krążenia
  • POBUDZANIU UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zwiększa aktywność białych krwinek oraz interferonu, przez co jest stosowana jako czynnik zapobiegający infekcjom górnych dróg oddechowych oraz skracający ich czas i łagodzący objawy
  • DZIAŁANIU PRZECIWALERGICZNYM I PRZECIWZAPALNYM, hamuje syntezę histaminy (jeden z mediatorów procesu zapalnego), przez co pozwala na łagodzenie procesów alergicznych i zapalnych takich jak katar sienny, astma, pokrzywka itp.
  • SYNTEZIE KOLAGENU, głównego białka tkanki łącznej organizmu (np. skóra, chrząstka stawowa, naczynia krwionośne, dziąsła itp.)
  • WCHŁNIANIU ŻELAZA, które jest potrzebne do właściwego wytwarzania czerwonych ciałek krwi, a także pomaga we właściwym wykorzystaniu kwasu foliowego, który również pobudza procesy krwiotwórcze
  • NEUTRALIZACJI NITROZOAMIN, potencjalnie rakotwórczych substancji mogących przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych w obrębie przewodu pokarmowego i nie tylko.

Rekomendacje

WITAMINA-C


Informacje ogólne
Organizmy wielu zwierząt i roślin potrafią wytwarzać witaminę C.
Witamina C dość powszechnie występuje w pożywieniu. Jest jednak bardzo nietrwała i duża jej ilość zawarta w pożywieniu jest niszczona poprzez jego obróbkę. np. termiczną, jak gotowanie, a także mrożenie. Używanie witaminy C jest jedną z najbardziej popularnych form suplementacji pojedynczą witaminą, szczególnie w czasie, kiedy występuje wzmożone na nią zapotrzebowanie. Jest jedną z najpowszechniej zażywanych witamin, szczególnie w okresach przeziębień i zachorowań na grypę.

Możliwe zastosowania
Witamina C odgrywa bardzo szeroką i istotną role w wielu procesach funkcjonowania organizmu. Bierze udział m.in. w:

  • OCHRONIE ORGANIZMU PRZED DZIAŁANIEM WOLNYCH RODNIKÓW (np. zanieczyszczenia powietrza i żywności) – jest silnym antyoksydantem
  • OCHRONIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO – współdziała z witaminą E w ochronie przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi układ krążenia
  • POBUDZANIU UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zwiększa aktywność białych krwinek oraz interferonu, przez co jest stosowana jako czynnik zapobiegający infekcjom górnych dróg oddechowych oraz skracający ich czas i łagodzący objawy
  • DZIAŁANIU PRZECIWALERGICZNYM I PRZECIWZAPALNYM, hamuje syntezę histaminy (jeden z mediatorów procesu zapalnego), przez co pozwala na łagodzenie procesów alergicznych i zapalnych takich jak katar sienny, astma, pokrzywka itp.
  • SYNTEZIE KOLAGENU, głównego białka tkanki łącznej organizmu (np. skóra, chrząstka stawowa, naczynia krwionośne, dziąsła itp.)
  • WCHŁNIANIU ŻELAZA, które jest potrzebne do właściwego wytwarzania czerwonych ciałek krwi, a także pomaga we właściwym wykorzystaniu kwasu foliowego, który również pobudza procesy krwiotwórcze
  • NEUTRALIZACJI NITROZOAMIN, potencjalnie rakotwórczych substancji mogących przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych w obrębie przewodu pokarmowego i nie tylko.