Dietetyczna karma uzupełniająca* dla dużych psów przeznaczona dla wspomagania metabolizmu stawów w przypadku zapalenia kości i stawów.
*Środek o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym lub dietetycznym
DOGOmaxy® – dietetyczna karma uzupełniająca przeznaczona również do wspomagania funkcji kostno-stawowej, ścięgien i więzadeł u psów w ogólności lub np. u psów poddawanych intensywnej pracy.
Wzmocniona formuła z dodatkiem OLEJU RYBNEGO.
SIARCZAN GLUKOZAMINY I SIARCZAN CHONDROITYNY – są podstawowym elementem chrząstki stawowej, w połączeniu mogą zatem przyczyniać się do utrzymania jej elastyczności i dlatego są przydatne w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, stanu patologicznego charakteryzującego się między innymi sztywnością stawów.
BIOCELL COLLAGEN® – hydrolizowana chrząstka mostkowa kurczaka z wysokim stężeniem kolagenu, kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny. Pomaga poprawić komfort i ruchomość stawów.
- 65% kolagenu II,
- 25% siarczanu chondroityny,
- 10% kwasu hialuronowego
BioCell collagen® jest wytwarzany przy użyciu opatentowanego procesu hydrolizy optymalizującego wielkość cząsteczki kolagenu, kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny dla szybkiego i skutecznego wchłaniania.
BioCell collagen® zapewnia budulec makrocząsteczek kolagenu, kwasu hialuronowego i siarczanu chondroityny, niezbędnych dla zdrowia chrząstek, ścięgien i mazi stawowej oraz więzadeł tkanki łącznej.
SELEN, WITAMINA E i WITAMINA C – działają również przeciwutleniająco; w szczególności witamina C przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu.
PROTRIXAN® – innowacyjna mieszanka do wyłącznego użytku w linii weterynaryjnej Dogoteki, która łączy w sobie składniki pochodzenia naturalnego, szeroko badane i zatwierdzane w międzynarodowej literaturze naukowej, w zrównoważonej i synergistycznej formie.
ProTrixan® to mieszanka, która wspomaga pracę stawów, a także działa przeciwutleniająco, składająca się ze suszonego wyciągu z tamaryndowca malabarskiego (Garcinia cambogia), sproszkowanego mangostanu właściwego (Garcinia mangostana) o działaniu przeciwutleniającym i sproszkowanej kurkumy.
OLEJ RYBNY – znane źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z serii omega 3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to cząsteczki składające się z łańcucha węglowego z końcową grupą karboksylową i końcową grupą metylową. Łańcuch węglowy zawiera zarówno proste, jak i podwójne wiązania: części nienasycone. Kwasy tłuszczowe Omega 3, a także Omega 6, definiowane są jako niezbędne kwasy tłuszczowe, ponieważ organizm nie jest w stanie ich syntetyzować i dlatego te składniki odżywcze muszą być koniecznie przyjmowane z dietą. Uznano, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności EPA i DHA, mają właściwości zdrowotne, przede wszystkim korzystne działanie na poziomie pracy serca, ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu we krwi.
Karmy dietetyczne są w stanie zaspokoić szczególne potrzeby żywieniowe zwierząt, których funkcje (proces trawienia, wchłanianie lub metabolizm) mogą ulec czasowej lub nieodwracalnej zmianie. Zwierzęta czerpią korzyści ze spożycia tego rodzaju paszy, ponieważ zaspokaja ona potrzeby ich zdrowia. Istnieją różne typy przeznaczone dla zwierząt hodowlanych lub domowych: od wspomagania metabolizmu stawów, funkcji serca, nerek, wątroby lub skóry, poprzez kompensację trawienia, aż po zmniejszenie ryzyka ketozy i nadwagi oraz powrót do zdrowia/rekonwalescencję.
Wszystkie szczególne cele żywieniowe i regulujące je przepisy dotyczące etykietowania i ich charakteru są zatwierdzone przez Komisję Europejską na mocy specjalnych aktów wspólnotowych (dyrektywa 2008/38/EC z późniejszymi zmianami).
Bibliografia:
Lih-Geen Chen, Ling-Ling Yang, Ching-Chiung Wang; “Anti-infammatory activity of mangostins from Garcinia mangostana” Food and Chemical Toxicolgy; 46: 688-693, 2008
Keigo Nakatani, Masanori Atsumi, Tsutomu Arakawa, Kenji Oosawa, Susumu Shimura, Norimichi Nakahata and Yasushi Ohizumi; “Inibitions of Histamine Release and Prostaglandin E2 Syntesis by Mangosteen, a Thai Medicinal Plant” Biological & Pharmaceutical Bullettin; 25(9): 1137-1141, 2002)
José Pedraza-Chaverri, Noemí Cárdenas-Rodríguez, Marisol Orozco-Ibarra, Jazmin M. Pérez-Rojas;“Medicinal properties of mangosteen (Garcinia mangostana)” Food and Chemical Toxicology, in press; doi:10.1016/j.fct.2008.07.024, 2008
Yoshikawa M., Harada E., Miki A., Tsukamoto K., Si Qian L., Yamahara J., Murakami N. 1994. Antioxidant constituents from the fruit hulls of mangosteen (Garcinia mangostana L.) originatin in Vietnam, Yakugaku Zasshi 114, 129-133