Przejdź do treści
Skontaktuj się z nami:  +48 883 852 285   |   kontakt@dogotekapolska.pl
Śledź nas na:

|

FertiAdapt®

Teraz z dodatkiem kwasu foliowego!

Dietetyczna karma uzupełniająca dla psów i kotów (PARNUT), przeznaczona dla wsparcia przygotowań do rui i reprodukcji.

225,00 

Dietetyczna karma uzupełniająca* dla psów i kotów, obu płci, stworzona i zalecana dla przygotowania do krycia i rozrodu.

*Środek o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym lub dietetycznym

Określenia „środek specjalnego przeznaczenia żywieniowego” (ang. PARNUT lub PARNUTS – „Feed for Particular Nutritional Purposes”) używa się w odniesieniu do żywności funkcjonalnej, która obejmują szeroką i niejednorodną grupę produktów spożywczych, charakteryzujących się tym, że mają określone korzystne właściwości. W rzeczywistości, poza prostą wartością odżywczą, mają zdolność nadania diecie swoistych właściwości zdrowotnych. Aby to umożliwić, żywność funkcjonalna została wzbogacona o szczególnie dobroczynne substancje (takie jak witaminy, minerały, bioaktywne peptydy, ekstrakty roślinne itp.), potrzebne do osiągnięcia zamierzonego celu. W tym przypadku produkt jest specjalnie opracowany i sformułowany tak, aby wspierać zwierzę w fazie życia, w której wymagane są określone składniki odżywcze – w okresie rozmnażania.

Skład: hydrolizowane białko zwierzęce (z drobiu), fosforan dwuwapniowy, alga spirulina, stearynian magnezu, suchy ekstrakt cynamonowy, liofilizowany sok i miąższ z melona

Dodatki na 1 kg: aminokwasy, ich sole i analogi: L-arginina wytwarzana przez Corynebacterium glutamicum KCTC 10423BP 408333 mg; witaminy, prowitaminy i substancje o podobnym działaniu: winian L-karnityny 11666,7 mg, octan RRR-alfa-tokoferylu 10000 mg (w tym witamina E 13600 IU), witamina A 191666,66IU, kwas foliowy 3333 mg; związki smakowe: ostryż długi (CurcumaLonga L.): ekstrakt kurkumy 15000 mg, tauryna 2400 mg, związki pierwiastków śladowych: siarczan cynku heptahydrat 66000 mg (w tym cynk 14982 mg), selenizowane drożdże Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3060 inaktywowane 10833,3 mg (w tym selen 21,7 mg); dodatki technologiczne: celuloza mikrokrystaliczna, sól sodowa karboksymetylocelulozy; środki przeciwzbrylające: kwas krzemowy wytrącony i wysuszony

Skład analityczny: białko surowe 94,40%, włókna surowe 15,90%, tłuszcze surowe 6,20%, popiół surowy 8,50%, wilgotność 5,30%

Składniki na 1 tabletkę 1,5 g

L-arginina 612,5 mg
Winian L-karnityny 17,5 mg
Tauryna 3,6 mg
Kwas foliowy 5 mg
Cynk 22,5 mg
Selen 32,5 mcg
Witamina E 20,4Ul
Witamina A 287,5 UI
Kurkuma 22,5 mg
Cynamon 11 mg
Alga Spirulina 50 mg
Hydrolizowane białko zwierzęce 110 mg
Liofilizowany sok i miąższ z melona 10 mg

AMINOKWASY

Białka (proteiny) są substancjami zawierającymi węgiel C (51-55%), tlen O (21,5-23,5%), wodór H (6,5-7,3%), azot N (15,5-18%) oraz małe ilości siarki S (0,1- 2,5%) lub fosforu P (0,1-1,5%), mogą także zawierać śladowe ilości żelaza Fe, miedzi Cu i cynku Zn.

Białka są podstawowym budulcem wszystkich żywych organizmów. Z żywieniowego punktu widzenia przyczyniają się w większym stopniu, w porównaniu do innychskładników odżywczych, do kształtowania organizmu i dostarczania materiału do produkcji (mleko, jaja, wełna itp.). Dlatego zwierzęta, w celu przywrócenia właściwego bilansu energetycznego zaburzonego w wyniku wydatkowania podczas czynności życiowych, potrzebują odpowiedniej podaży białek przy odżywianiu. Z hydrolizy białek otrzymuje się podstawowy składnik białek: aminokwasy. Znane aminokwasy są liczne, ale często tylko 23 występują w hydrolizatach białek spożywczych. Wszystkie złożone cząsteczki białka obecne w tkankach i płynach ustrojowych, w roślinach i zwierzętach, są utworzone przez bardzo dużą liczbę jednego lub różnych aminokwasów, a zatem około 20 aminokwasów występujących w naturze, łącząc się ze sobą, może prowadzić do powstania bardzo dużej liczby białek, każdego z własną charakterystyką. Spośród 23 aminokwasów, które mogą stanowić najbardziej różnorodne białka, około 13 (aminokwasy endogenne) mogą być syntetyzowane przez organizm zwierzęcy; pozostałe 10 (egzogenne) muszą być dostarczane systematycznie wraz z pożywieniem, ponieważ nie mogą być bezpośrednio syntetyzowane przez ciało.

L-karnityna – ważny składnik odżywczy dla zdrowia zwierząt: odgrywa podstawową rolę w transporcie niezbędnych kwasów tłuszczowych; bez L-karnityny kwasy tłuszczowe nie mogłyby przekształcić się w energię niezbędną do normalnej codziennej aktywności i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, szczególnie w przypadku bardzo aktywnych zwierząt. Jest ona źródłem energii dla plemników, a zatem ma znaczący udział dla płodności. Plemniki do wykonywania swoich funkcji wymagają dużej ilości energii dostarczanej przez długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Te muszą zostać dostarczone do komórek przez karnitynę. Zatem brak dostępności karnityny jest czynnikiem ograniczającym zdolność plemników do generowania energii. Badania pokazują, że im niższe stężenie L-karnityny w spermie, tym mniejsza ruchliwość plemników. Suplementacja L-karnityny znacząco poprawia jakość nasienia, powoduje wzrost całkowitej ilości plemników oraz ich ruchliwości.

L-arginina – podnosi stężenie tlenku azotu, w efekcie czego następuje swobodny dopływ krwi do narządów płciowych.W szczególności arginina jest źródłem tlenku azotu użytecznego w procesie kapacytacji (zdolność do zapłodnienia) i reakcji akrosomalnych (zmian w główce plemnika, które pozwalają mu wejść do komórki jajowej w celu jej zapłodnienia) plemników. Wpływa on także na dojrzewanie komórki jajowej i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się. Suplementacja L-argininy powoduje liczniejszy wzrost komórek jajowych u osobników o niskim poziomie gonadotropin. Poziom tlenku azotu wzrasta w czasie rozwoju pęcherzyków jajowych i spada tuż po owulacji. Reguluje on także odpowiednie wydzielanie śluzu przez szyjkę macicy. Odpowiednia ilość i jakość śluzu jest kluczowa dla umożliwienia plemnikom dotarcia do komórki jajowej i jej zapłodnienia. Z kolei polepszenie ukrwienia męskich narządów rodnych zwiększa dotlenienie tkanek i pozytywnie wpływa na jakość i ruchliwość nasienia. Arginina pomaga utrzymać doskonałą mobilność nasienia, które wymaga obecności putrescyny, spermicydyny i sperminy, trzech poliamidów, przy których wytwarzaniu arginina odgrywa istotną rolę. Bardzo interesujące badanie Shafer i in. (1997) wykazało, że arginina poprawia także morfologię plemników, udowadniając, że odsetek morfologicznie prawidłowych plemników i postępująca ruchliwość są bezpośrednio powiązane. Nawet u psów bez zaburzeń płodności z prawidłowym spermiogramem arginina zwiększa ruchliwość plemników. To odkrycie może być przydatne w sytuacjach potrzeby schłodzenia lub zamrożenia nasienia.

TAURYNA – występuje jako wolny aminokwas w tkankach zwierzęcych; mięso, drób, ryby i skorupiaki są w niego szczególnie bogate, podczas gdy jest całkowicie nieobecny w świecie roślin. U większości ssaków może być syntezowana z metioniny i cysteiny, ale nie u kotów, które same jej nie syntetyzują w wystarczającej ilości.Dodatkowo w takich sytuacjach jak: ciąża, laktacja, intensywny wzrost, starzenie się, wysiłek fizyczny, choroba zapotrzebowanie na taurynę dodatkowo wzrasta. W związku z powyższym konieczne jest dostarczenie tauryny wraz z pożywieniem. Tauryna wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, a jej niedobór może prowadzić do chorób układu krążenia, przede wszystkim kardiomiopatii rozstrzeniowej, siatkówki oka, co może skutkować ślepotą, spadku poziomu leukocytów i obniżenia odporności, stłuszczenia wątroby, zaburzeń w rozrodzie m.in. problemów z zapłodnieniem (mniej liczne mioty, poronienia); kocięta, których matki cierpiały na niedobór tauryny mają słabe przyrosty masy ciała, problemy neurologiczne, słabsze tylne kończyny, może wystąpić wodogłowie.

MIKROELEMENTY

Mikroelementy są niezbędne w żywieniu zwierząt. Ważnym aspektem jest to, że zwierzę nie może ich syntetyzować (w przeciwieństwie do innych składników odżywczych), a zatem muszą być obecne w pokarmie w ilościach wystarczających do zaspokojenia potrzeb. Pełnią znaczącą rolę w organizmie, ponieważ wchodzą w skład wielu enzymów, hormonów, witamin oraz warunkują prawidłowy przebieg przemiany materii. Ich niedobór w organizmie powoduje różnego rodzaju zaburzenia i schorzenia.

Selen i cynk to mikroelementy występujące w organizmie w niewielkich ilościach, jednakże pełniące wiele ważnych ról. Często określane są jako „minerały płodności”, ponieważ ich niedobór może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, nie tylko osobników żeńskich, ale też męskich.

SELEN

Nauka potwierdza, że selen jest pierwiastkiem niezbędnym do życia. Jego najważniejszą i kluczową funkcją jest działanie jako silny antyoksydant, który usuwa wolne rodniki z organizmu.Badania przeprowadzone z udziałem zwierząt pokazały, że niedobór selenu może zaburzać płodność. U zwierząt otrzymujących dietę niedoborową w selen częściej obserwowano poronienia i porody przedwczesne. Selen jest również bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na płodność męskich osobników, ponieważ bierze udział w produkcji testosteronu oraz rozwoju plemników.

CYNK

Badania pokazały, że cynk jest ważny dla odpowiedniego przebiegu owulacji i cyklu menstruacyjnego, a także metabolizmu hormonów płciowych.Cynk odgrywa podstawową rolę w regulacji hormonów w żeńskim układzie rozrodczym. W zasadzie jest on niezbędny do syntezy estrogenów i progesteronu. Brak tych hormonów prowadzi do zmniejszenia płodności u kobiet.Niedostateczna ilość cynku w organizmie może powodować wiele działań niepożądanych. Jego niedobór powoduje m.in. zahamowanie wzrostu i opóźnienie dojrzewania płciowego, a także może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka samoistnych poronień.Cynk ma również związek z produkcją testosteronu. Dzięki funkcji przeciwutleniającej pełni ważną rolę w tworzeniu spermy i przedłużaniu żywotności plemników. Odpowiednia ilość cynku w nasieniu wpływa na obniżenie aktywności plemników. Nie jest to jednak mechanizm niekorzystny, albowiem po pierwsze stan ten jest odwracalny, a po drugie wysokie stężenie cynku daje plemnikom „chwilę wytchnienia”, która umożliwia im zmniejszenie zużycia tlenu i stworzenie rezerw energii niezbędnej w wędrówce do komórki jajowej.Gdy plemniki znajdą się w drogach rodnych samicy, a dokładnie w macicy, w której cynk nie jest pierwiastkiem dominującym, automatycznie wzrasta ich mobilność (ruchliwość i aktywność), co znacznie ułatwia zapłodnienie.

WITAMINY

Witaminy to ważne bioregulatory, które wraz z hormonami kierują wszystkimi procesami fizjologicznymi, zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, poprzez mechanizmy enzymatyczne. Na podstawie rozpuszczalności są klasyfikowane jako rozpuszczalne w tłuszczach, które rozpuszczają się w tłuszczach i niepolarnych rozpuszczalnikach; i rozpuszczalne w wodzie (nie są gromadzone w organizmie, dlatego konieczne jest codzienne wprowadzanie ich do diety), które rozpuszczają się w wodzie i polarnych rozpuszczalnikach. Wszystkie witaminy są odpowiedzialne za określone zadania, a ich niedobór może powodować dysfunkcjonalność.

Witamina E (tokoferol), nazywana jest witaminą młodości i płodności. Jest ona antyoksydantem, podobnie jak witamina A. Chroni nasienie przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i tym samym dba o zwiększenie męskiej płodności.Witamina E bierze aktywny udział w procesie produkcji spermy, wpływa na aktywność i długość życia plemników. Ponadto jako antyoksydant w praktyce opóźnia proces starzenia się (dotyczy to także komórek jajowych). Odpowiedni poziom witaminy E w organizmie ma dobroczynny wpływ na owulację, rozwój komórek płciowych oraz zarodka. Witamina E odpowiada też za odpowiednią budowę endometrium, czyli błony wyścielającej macicę. Wielu ekspertów wspomina o tym, że witamina E pomaga uniknąć poronień. Niedobór witaminy E zmniejsza wydzielanie bardzo istotnego hormonu gonadotropowego – wpływającego na prawidłowe działanie narządów rozrodczych osobników żeńskich.

Witamina A, zwana inaczej beta- karotenem. Jej rola polega na ochronie komórki jajowej i plemników przed uszkodzeniem wywołanym szkodliwą działalnością wolnych rodników. Odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, metabolizm białek i hormonów steroidowych oraz dobre widzenie.

Kwas foliowy bierze udział w syntezie niektórych aminokwasów, takich jak metionina/homocysteina i kwas glutaminowy, przyczynia się do prawidłowej hematopoezy czy prawidłowego procesu tworzenia się krwinek. Kwas foliowy jest również bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

ALGA SPIRULINA

Bogata w witaminy, minerały i białka, ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowej płodności zarówno dla psów, jak i suk, zwłaszcza u starszych osobników.

KURKUMA

Ostryż długi (Curcumalonga), zwany także indyjskim szafranem. Z kłącza czerpane są aktywne składniki, takie jak kurkuminoidy, wśród których najbardziej aktywna jest kurkumina. Ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. Kurkuma jest uważana za jedną z najbardziej skutecznych roślin wiatropędnych (tj. przeciwko wzdęciom) i ma silne właściwości trawienne, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych. Obecność minerałów i witamin w kurkumie sprawiają, że jest silnym przeciwutleniaczem. W szczególności jest zdolna do detoksykacji organizmu i zapobiegania oksydacji komórkowej poprzez przeciwdziałanie wolnym rodnikom. Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne, w różnych badaniach wykazano korelacje między tą zdolnością a możliwością leczenia różnych chorób zarówno przy stosowaniu samej kurkuminy, jak iw synergii z innymi składnikami. Pierwsze badanie miało na celu określenie funkcjonalności połączenia ekstraktów leczniczych, takich jak kurkumina, z witaminą E, jako możliwą ziołową alternatywę w leczeniu raka piersi. Wykazano, że połączenie kurkuminy (72 mg/kg masy ciała/dobę) z witaminą E (200 IU/osobę/dzień) ma potencjał terapeutyczny przeciwnowotworowy, charakteryzujący się zmniejszonym stężeniem estrogenu we krwi, przez wzrost stężenia progesteronu i zanikanie guzków w tkankach sutka zwierząt zainfekowanych rakiem. Drugie badanie podkreśla, w jaki sposób kurkuma (Curcumalonga L.) może poprawić reprodukcję królików, funkcję jajników, wzrost i witalność noworodka. Okazało się skuteczne, ponieważ wpłynęło na długość i wagę jajnika; zwiększyła się liczbę pęcherzyków pierwotnych (>32,5% w porównaniu do grupy kontrolnej), a także średnica, wtórna (+41,4%) i trzeciorzędna (+97,1%). Zwiększyła się również liczba żywych urodzeń (+21,0%) i odsadzonych (+25,0%); zmniejszyła się liczba martwych urodzeń. W badaniach in vitro stwierdzono, że jajniki królików leczonych kurkuminą uwalniają więcej progesteronu (+85,7%) i mniej testosteronu (-7,0%) i leptyny (-29,0%) w porównaniu z do grupy kontrolnej.

CYNAMON

Cynamon od dawien dawna ma szeroki zakres zastosowań i został uznany za bardzo wartościową przyprawę. Starożytni Egipcjanie używali go do balsamowania, a jego szerokie zastosowanie znane jest również w medycynie chińskiej. Typowy aromat i smak cynamonu to cechy charakterystyczne dla aldehydu zawartego w olejku eterycznym, który można uzyskać z maceracji kory Cinnamomum. Z Cinnamomumzeylanicum otrzymuje się najbardziej wartościową przyprawę, ale innym znanym i szeroko rozpowszechnionym typem jest cynamon CinassomumCassia. Olejek eteryczny z cynamonu zawiera około 70% aldehydu cynamonowego (aldehyd cynamonowy), znanego jako IUPAC 3-fenyloprop-2-enal; jak to często bywa w przypadku olejków eterycznych, aldehyd cynamonowy wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. W ostatnich latach bardziej szczegółowo badane są funkcje aldehydu cynamonowego, szczególnie w odniesieniu do sfery rozmnażania, płodności, ciąży. Jak wynika z badań, stosowanie aldehydu cynamonowego wydaje się mieć działanie hipoglikemiczne przeciwko cukrzycy ciężarnej, zwiększając wydzielanie i wrażliwość insuliny poprzez aktywację systemu obrony antyoksydacyjnej; hamowanie wytwarzania prozapalnych cytokin i nadmiernej ekspresji genu PPARγ. W innym badaniu podkreślono korelację między aldehydem cynamonowym a wydzielaniem progesteronu: pokazano, w jaki sposób ekspozycja na cynamonaldehyd zwiększyła uwalnianie progesteronu, podczas gdy stężenie testosteronu zmniejszyło się; sugerując, że aldehyd cynamonowy selektywnie indukuje wytwarzanie progesteronu i hamuje produkcję testosteronu w komórkach nadnerczy.

Cynamon jest w końcu uważany za silny naturalny przeciwutleniacz, pobudza krążenie krwi i pomaga w walce z cholesterolem. Ale nie tylko, ma również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, pobudzające, trawienne, a także antygrzybiczne. Kolejną korzyścią przypisaną tej przyprawie jest zdolność do zwiększania energii, witalności i wspierania rozwoju mózgu.

MELON

Melon (Cucumis melo L.) to roślina należąca do rodziny Cucurbitaceae. Jego pochodzenie jest kwestionowane, ale literatura wskazuje na południową i wschodnią Afrykę. Jednak dzisiaj jest spotykany i uprawiany na całym świecie. Roślina ta wykorzystuje soczyste owoce znane ze swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych. Owoce różnią się wielkością, kształtem i skórką oraz są bogate we flawonoidy, alkaloidy, terpeny i witaminę E. Miąższowi owocowemu przypisuje się różne właściwości zdrowotne, w tym działanie przeciwutleniające i drenujące płyny ustrojowe oraz ochronne funkcje nerek. Działania te są ściśle związane z obecnością witaminy E oraz wysokim stężeniem SOD (dysmutazy ponadtlenkowej), enzymu należącego do klasy oksydoreduktaz zdolnych do neutralizacji anionu ponadtlenkowego, co w konsekwencji ma działanie przeciwutleniające.

Bibliografia:

(O’Flaherty C. e al – L-arginine promotes capacitation and acrosome reaction in bovine spermatozoa. – BiochimBiophysActa 1674.215-221, 2004).

(Scafer S., e al – The influence of frequent semen collection on the semen quality of beagle-dogs.- Deutsche tierarztlichewochenschrift, 104 (I): 26-29,1997).

Nutrition. 2011 May;27(5):582-9. doi: 10.1016/j.nut.2010.04.002. Epub 2010 Aug 13. – Gad A.S., Khadrawy Y.A., El-Nekeety A.A., Mohamed S.R., Hassan N.S., Abdel-Wahhab M.A. Antioxidant activity and hepatoprotective effects of whey protein and Spirulina in rats.

Advances in Health Sciences Research – Proceedings of the 1st International Conference in One Health (ICOH 2017) – HerawatiHerawati, AuliaFirmawati, DyahAyuOktavianieArdhianaPratama, Anna Roosdiana. Potency Combination of Curcumin (Curcuma longa Linn.) and Vitamin E Toward Estrogen and Progesterone Profile on Rat (Ratttusnorvegicus) Mammary Cancer Model.

Animal. 2018 Jun;12(6):1242-1249. doi: 10.1017/S175173111700235X. Epub 2017 Oct 26. – Sirotkin A.V., Kadasi A., Stochmalova A., Balazi A., Földesiová M., Makovicky P., Chrenek P., Harrath A.H. Effect of turmeric on the viability, ovarian folliculogenesis, fecundity, ovarian hormones and response to luteinizing hormone of rabbits.

Biomed Pharmacother. 2017 Apr;88:52-60. doi: 10.1016/j.biopha.2017.01.054. Epub 2017 Jan 13. – Hosni A.A., Abdel-Moneim A.A., Abdel-Reheim E.S., Mohamed S.M., Helmy H. Cinnamaldehyde potentially attenuates gestational hyperglycemia in rats through modulation of PPARγ, proinflammatory cytokines and oxidative stress.

Life SCI.2010 Jun 5;86(23-24):894-8.doi:10.1016/j.lfjs.2010.04.009.Epub 2010 Apr 25.-Iwaoka Y., Hashimoto R., Koizumi H., Yu J., Okabe T. Selective stimulation by cinnamaldehyde of progesteron secretion in human adrenal cells.

Dzienna dawka w przeliczeniu na masę ciała:

do 5 kg 1/4 tabletki
5-15 kg 1/2 tabletki
15-35 kg 3/4 tabletki
powyżej 35 kg 1 tabletka

Rekomendowany okres podawania:

Suki – od ostatniego okresu ciąży do potwierdzenia kolejnej ciąży.

Psy – w okresie aktywności reprodukcyjnej.

Sposób podawania: Tabletki należy podawać w jedzeniu lub bezpośrednio do jamy ustnej zwierzęcia. Przed podaniem zaleca się konsultację z lekarzem weterynarii.

Ta strona używa cookies.

Dowiedz się więcej o ich celu i sposobie zmiany ustawień w przeglądarce. Regulamin