Przejdź do treści
Skontaktuj się z nami:  +48 883 852 285   |   kontakt@dogotekapolska.pl
Śledź nas na:
Nowość

|

CelerVis Pet®

Karma uzupełniająca dla psów, które potrzebują natychmiastowej i skutecznej suplementacji energetycznej.

79,00 

Karma uzupełniająca dla psów, które potrzebują natychmiastowej i skutecznej suplementacji energetycznej. Produkt zaprojektowany i stworzony specjalnie dla tych psów, które potrzebują natychmiastowej i skutecznej suplementacji energetycznej. Podobnie jak człowiek, pies poddany ciągłemu wysiłkowi związanemu z pracą lub sportem, może wymagać niezwłocznego wsparcia.
Formuła zapewniająca organizmowi długotrwałą rezerwę energii.

Z dodatkiem ProVisPet ®

Mieszanka do wyłącznego stosowania w linii weterynaryjnej Dogoteka, która łączy w zrównoważony i synergiczny sposób składniki pochodzenia naturalnego, szeroko przebadane i zatwierdzone w międzynarodowej literaturze naukowej.

ProVisPet® to mieszanka składająca się z:

– L-Carnitine

– alfalfa (Medicago sativa L.) (Lucerna Siewna)

– maca (Lepidium meyeni) (Korzeń maca)

Nowa formuła z dodatkiem Kordycepsu i grzyba Reishi.

Preparat zdolny do dostarczenia organizmowi zapasu energii uwalnianej w czasie.

Zalecany dla psów:

+ pracujących, użytkowych i uprawiających sport,

+ w okresie rekonwalescencji,

+ osłabionych,

+ suk karmiących,

+ po zabiegach operacyjnych.

Skład: słód jęczmienny, rafinowane oleje roślinne (z soi, lnu), hydrolizowane białka zwierzęce (z kurczaka), produkty przetwarzania roślin:
– lucerna siewna (Medicago sativa L.) w proszku suszona i macerowana 4,5%,
– maca (Lepidium meyeni) w proszku 2%,
– suszone grzyby (Cordyceps sinensis w proszku 3%, Ganoderma lucidum w proszku 3%),
– maltodekstryna.

Dodatki:
Związki aromatyzujące:
Tauryna 50000 mg/kg, L-leucyna 10000 mg/kg, L-walina 10000 mg/kg;
Witaminy, prowitaminy i chemicznie dobrze zdefiniowane substancje mające o podobnym działaniu: L-karnityna 60000 mg/kg, niacyna 1000 mg/kg, witamina B12 1mg/kg,
D-pantotenian wapnia 400 mg/kg, witamina B6 130 mg/kg.
Związki pierwiastków śladowych: Chelat żelazawy wodzianu glicyny 10000mg/Kg (Fe: 2200 mg/Kg)
Zagęszczacz: guma guar 10000 mg/kg, Konserwanty: sorbinian potasu 2500 mg/kg, kwas cytrynowy 1000 mg/kg.

Kwasy Aminowe
L-KARNITYNA – jest ważnym składnikiem odżywczym dla zdrowia zwierząt: pełni podstawową rolę przenoszenia niezbędnych kwasów tłuszczowych; bez L-karnityny kwasy tłuszczowe nie mogłyby zostać przekształcone w energię, niezbędną do normalnej codziennej aktywności i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, szczególnie w przypadku bardzo aktywnych zwierząt („natychmiastowy zastrzyk energii”). Jest również stosowany jako ochrona stawów i funkcji sercowo-naczyniowych.

TAURYNA – występuje jako wolny aminokwas w tkankach zwierzęcych: mięso, drób, ryby i skorupiaki są szczególnie bogate w ten aminokwas. U większości ssaków może być syntetyzowana z metioniny i cysteiny, ale może go łatwo zabraknąć w diecie. Ten możliwy niedobór prowadzi do szeregu zmian wpływających na sprzęganie kwasów żółciowych z konsekwentnym zmniejszeniem wchłaniania witamin i tłuszczów (a tym samym mniejszym wchłanianiem źródła energii); obciążona siatkówka (centralne zwyrodnienie siatkówki) z możliwą utratą wzroku i serca (kardiomiopatia rozstrzeniowa) ze zmniejszoną kurczliwością mięśni i wynikającą z tego niewydolnością serca.

L-LEUCYNA – jeden z niezbędnych aminokwasów rozgałęzionych, dlatego musi być dostarczany z dietą, ponieważ organizm nie jest w stanie go syntetyzować. Jest ważna dla wzrostu i wytrzymałości mięśni (biosyntetyzuje białka przydatne dla fizjologicznego samopoczucia mięśni), stymuluje syntezę białek, wspomaga metabolizm i jest głównym źródłem energii w stresie spowodowanym zarówno wysiłkiem (praca i sport), jak i wynikającym ze schorzeń

L-WALINA – jest niezbędnym składnikiem biosyntezy białek i wraz z leucyną jest niezbędna do prawidłowego działania energetycznego, pełniąc ważne funkcje w „odżywianiu mięśni”. „Może być wykorzystywana do produkcji energii z pożywienia lub w przypadku konieczności mobilizacji rezerw endogennych białek. Jest również ważna dla funkcji umysłowych, koordynacji mięśni i podobnych funkcji nerwowych.

KREATYNA – jest chemicznie znana jako niebiałkowy związek azotowy, czyli związek zawierający azot, ale nie będący białkiem. Bierze udział w dostarczaniu energii dla mięśni; interweniuje, pobierając ADP i przekształcając go w ATP, może być ponownie wykorzystany do produkcji energii. Dlatego podawanie kreatyny zwiększa dostępność energii użytkowej na poziomie mięśni. Wysoka dostępność kreatyny i ATP zapobiega glikolizie (wykorzystaniu cukrów jako źródła energii), która powoduje gromadzenie się kwasu mlekowego, odpadów azotowych i, bardziej ogólnie, generuje zmęczenie mięśni. Kreatyna promuje również lepsze wykorzystanie białek podczas skurczu mięśni, w konsekwencji zwiększając objętość i gęstość masy mięśniowej.

WITAMINY
Witaminy są bioregulatorami o ogromnym znaczeniu, ponieważ wraz z innymi cząsteczkami uczestniczą we wszystkich procesach fizjologicznych, zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, poprzez mechanizmy enzymatyczne. Na podstawie rozpuszczalności są one klasyfikowane jako rozpuszczalne w tłuszczach, które rozpuszczają się w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie (nie są gromadzone w organizmie, dlatego konieczne jest ich codzienne wprowadzanie do diety), które rozpuszczają się w wodzie. Wszystkie witaminy są odpowiedzialne za określone zadania, a ich brak może powodować zmęczenie lub dysfunkcję.

WITAMINA B6 – pirydoksyna, bardzo powszechna w żywności, zwłaszcza w pszenicy, w produktach ubocznych mielenia, w mączce zwierzęcej i zarodkach nasion; przed wykorzystaniem z organizmu jest przekształcana w pirydoksal i pirydoksaminę, podstawowe składniki dwóch koenzymów. Biorą one udział w reakcjach enzymatycznych, w których zachodzą przemiany aminokwasów i przenoszenie grup aminowych (transaminacja). Ma również uczestniczyć w produkcji przeciwciał we krwi i syntezie tłuszczu z aminokwasów. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego. Pirydoksyna jest zwykle wytwarzana przez mikrobiotę jelitową, ale nie zawsze występuje w ilościach wystarczających do zaspokojenia potrzeb; dlatego przydatna jest jej suplementacja.

WITAMINA B12 – kobalamina, nieobecna w warzywach, jest zawarta w ekstraktach z wątroby, w różnych pokarmach pochodzenia zwierzęcego (mączka rybna, mączka mięsna i serwatka) i jest częścią kompleksu APF (czynnik białka zwierzęcego). Jest to najważniejsza witamina, niezbędna do wzrostu i hematopoezy (tworzenie czerwonych krwinek, niezbędna do dystrybucji tlenu); jest niezbędna do syntezy kwasów nukleinowych interweniujących w metabolizm białek syntezy choliny i metioniny, a w szczególności w lipidach i glukozie, katalizując różne reakcje enzymatyczne. Jest zatem niezbędny do metabolizmu.

NICYNA – witamina PP lub witamina B3, jest obecna w ziołach, sianie i składnikach mieszanek paszowych (otręby, mąka itp.). Witamina, która staje się częścią cząsteczki CoA, która wykonuje transport grup acylowych w reakcjach ß-oksydacji kwasów tłuszczowych, w reakcjach syntezy kwasów tłuszczowych i utleniania kwasu pirogronowego. Ponadto determinuje acetylację choliny, która w postaci acetylocholiny stanowi chemiczny mediator w przekazywaniu impulsów nerwowych na poziomie połączeń między neuronami. Jest to zatem witamina, która hamuje utlenianie białek i lipidów, w konsekwencji zmniejszając produkcję wolnych rodników.

KWAS PANTOTENOWY – witamina rozpuszczalna w wodzie (również witamina B5 lub D-pantotenian wapnia) obecna w prawie wszystkich pokarmach roślinnych i zwierzęcych, w mniej lub bardziej obfitych ilościach. Pokarmy bogate w witaminę B5 to rośliny strączkowe i podroby, ale także żółtko jaja, suszone grzyby i drożdże piwne. Tak jak koenzym, uczestniczy właśnie w budowie enzymów katalizujących różne reakcje metabolizmu węglowodanów, lipidów i białek. Promuje syntezę nienasyconych kwasów tłuszczowych, prowadząc działanie troficzne; ma zatem funkcję wspierania układu nerwowego, wzrostu, rozwoju i zapobiegania stanom zmęczenia.

Mikroelementy są niezbędne w żywieniu zwierząt; ważnym aspektem jest to, że nie mogą być syntetyzowane (w przeciwieństwie do innych składników odżywczych) przez zwierzę i dlatego muszą być obecne w dawce pokarmowej w ilościach wystarczających do zaspokojenia potrzeb. Pełnią one funkcję ochronną, ponieważ odgrywają dominującą rolę w kontroli metabolizmu zwierząt jako składniki prostej grupy licznych enzymów. Ponadto niektóre z nich pełnią funkcje aktywatorów enzymów i biorą udział w genezie hormonów i witamin.

ŻELAZO – jeden z najważniejszych pierwiastków śladowych. Około 60-70% jest zawarte w hemoglobinie, ale dyskretne ilości są zawarte w mioglobinie i narządach rezerwowych, takich jak wątroba, śledziona i szpik kostny. Jego wchłanianie zachodzi prawie całkowicie w dwunastnicy; sprzęga się w nabłonku jelitowym ze strukturą białkową tworzącą chromoproteinę zwaną ferrytyną. Żelazo jest związane z transportem tlenu, stając się częścią hemoglobiny (hemu) i cytochromów oraz bierze udział w tworzeniu enzymu dehydrogenazy bursztynowej. Dlatego też sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek, zapewniając prawidłowe dotlenienie wszystkich tkanek, sprzyjając w ten sposób fizjologicznej i prawidłowej funkcjonalności wszystkich układów ciała (na przykład: prawidłowe dotlenienie mięśni, sprzyja skurczowi tak zwanej „tlenowej” masy mięśniowej, unikając zmęczenia podczas wysiłków ciągłych z powodu gromadzenia się substancji takich jak kwas mlekowy); stymuluje funkcje wątroby, odgrywa również rolę w odporności na choroby i jest niezbędny do utrzymania skutecznego układu odpornościowego. Ważne jest również zapobieganie brakowi enzymów komórkowych, które są niezbędne do życia komórek i produkcji energii.

EKSTRAKTY ROŚLINNE
W dzisiejszych czasach zioła i rośliny lecznicze są wykorzystywane do zachowania dobrego samopoczucia ludzi i zwierząt; mogą być używane w kuchni, jako przyprawy; do przygotowywania herbat ziołowych lub do produkcji suplementów diety, produktów weterynaryjnych, kosmetyków i innych produktów. W przypadku każdej rośliny leczniczej używana część (liście, kwiaty, nasiona, kora, korzenie itp.) nazywana jest „lekiem”. Lek zawiera fitokompleks, tj. zestaw składników aktywnych, które charakteryzują właściwości rośliny, niemożliwe do odtworzenia za pomocą syntezy chemicznej. Synergiczne działanie aktywnych składników fitokompleksu gwarantuje roślinie szereg współczesnych działań, których nie posiada pojedynczy składnik.

MACA – maca (Lepidium meyeni) to roślina należąca do rodziny Brassicaceae. Znana również pod nazwą żeń-szenia z Andów, jej korzenie zawierają najważniejsze składniki odżywcze, niezbędne dla organizmu. Bogaty w niezbędne aminokwasy (takie jak izoleucyna, lizyna, metionina, tryptofan, walina, treonina, fenyloalanina; które stanowią około 10%), sole mineralne (żelazo, mangan, cynk, wapń, fosfor), witaminy, węglowodany, kwasy tłuszczowe i błonnik; roślina stanowi kompletny produkt naturalny w swoim składzie. Dzięki tym składnikom poprawia reakcję na stres, zmęczenie i wytrzymałość. Te ożywiające i energetyzujące właściwości można przypisać jego działaniu na glikogenezę (produkcję glukozy z rezerw energetycznych) w przypadku aktywności fizycznej. Obecność aminokwasów, ważnych dla funkcji mięśni, wspomaga masę mięśniową, wskazując go jako suplement w aktywnościach o wysokim zużyciu energii i wysiłku mięśniowym. Bogaty w witaminy A, C i kompleks B, wapń, żelazo i cynk, ma również korzystny wpływ na układ nerwowy.

ALFALFA – Medicago sativa, to roślina zielna należąca do rodziny Fabaceae (lub Leguminosae) pochodząca z Azji Mniejszej; zwana także Erba Spagna lub Alfalfa. Tradycyjnie stosowana jako tonik, ponieważ naturalnie zawiera kilka przydatnych składników odżywczych. Na przykład, mając bardzo głębokie korzenie (nawet do 15 metrów), dociera i przyswaja minerały, których inne rośliny nie są w stanie wchłonąć. Ponadto zawiera różne enzymy trawienne (przydatne do trawienia i przyswajania składników odżywczych), fitoestrogeny, różne flawonoidy (o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym), glukozydy, alkaloidy, aminokwasy, witaminy A, C, D, E i K, sole mineralne i znaczne ilości chlorofilu. Roślina jest zatem stosowana w przypadkach zmęczenia i osłabienia zarówno z powodu rekonwalescencji, jak i okresów stresu lub wysiłku sportowego i / lub zawodowego. Przydaje się również w przypadkach, w których konieczne jest połączenie tych składników odżywczych, którymi może pochwalić się ekstrakt roślinny.

GRZYBY LECZNICZE
Grzyby lecznicze to grzyby stosowane ze względu na ich właściwości lecznicze, ponieważ zawierają związki bioaktywne, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie psów i kotów.

KORDYCEPS CHIŃSKI (CORDYCEPS SINENSIS)

Cordyceps sinensis to grzyb leczniczy stosowany od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej, zyskał ostatnio popularność na Zachodzie ze względu na swoje potencjalne korzyści zdrowotne. Cordyceps sinensis jest ceniony za poprawę wyników sportowych.

Cordyceps sinensis może oferować różne korzyści dla zdrowia naszych czworonożnych przyjaciół:

– Wsparcie układu odpornościowego

– Poprawa wydajności fizycznej: Cordyceps sinensis ma zdolność do zwiększania siły, odporności fizycznej i regeneracji mięśni po wysiłku dzięki szybszej eliminacji kwasu mlekowego.

– Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Ganoderma lucidum, znany również jako Reishi, to grzyb leczniczy stosowany od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Ganoderma lucidum może oferować różne korzyści zdrowotne dla naszych czworonożnych przyjaciół:

– Wsparcie układu odpornościowego

– Właściwości przeciwutleniające

– Zdrowie wątroby i nerek

– Energia i witalność

Ganoderma lucidum jest często stosowana jako tonik zwiększający energię i witalność. Może być przydatny dla starszych psów lub psów wracających do zdrowia po chorobie.

– Wpływ na układ nerwowy: zwiększa zdolności poznawcze i działa znacząco na równowagę psychofizyczną.

Reishi pozwala na większy dopływ tlenu do tkanek, poprawiając funkcje oddechowe. German jest pierwiastkiem niezbyt często występującym w przyrodzie, a Reishi ma zdolność do jego wchłaniania i metabolizowania w swoich komórkach. Wysokie stężenie organicznego germanu i innych związków obecnych w grzybie poprawia wchłanianie tlenu w pęcherzykach płucnych i jego transport do komórek organizmu.  Jest również bardzo przydatny do poprawy wyników sportowych, ponieważ zwiększa wydolność wysiłku fizycznego, zmniejsza zmęczenie oraz pozwala na szybszą regenerację sił.

OLEJE ROŚLINNE
Oleje roślinne należą do rodziny tłuszczów. Pomimo tego, jak można sobie wyobrazić, tłuszcz „szkodzi”, to skojarzenie nie zawsze jest prawdziwe, zwłaszcza w przypadkach, gdy tłuszcze pochodzą z roślin i pełnią w organizmie ważne funkcje przydatne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W rzeczywistości istnieją wysokiej jakości zdrowe tłuszcze, które dla psów mają szczególny powód, aby włączyć je do diety, ponieważ odgrywają one istotną rolę w zdrowiu naszych zwierząt. Przede wszystkim tłuszcze dostarczają energii, prawie dwukrotnie więcej niż węglowodany i białka; te (jeśli nie są konieczne) nie są spożywane natychmiast, ale są odkładane, stanowiąc rezerwy energii do wykorzystania w razie potrzeby. Odgrywają również kluczową rolę w budowie i wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K; są wykorzystywane do izolacji termicznej i zapewniają ochronę mechaniczną w postaci elastycznych łożysk w stawach.

OLEJ LNIANY to olej bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3, słynne „dobre tłuszcze z oleju lnianego”, niezbędne składniki diety każdego zwierzaka. Kwasy omega 3 są ważnymi dla zdrowia lipidami, odgrywającymi zasadniczą rolę w reakcjach metabolicznych i prawidłowym funkcjonowaniu komórek. Omega 3, podobnie jak omega 6, są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, które nie są wytwarzane niezależnie przez organizm, ale muszą być wprowadzane do diety. Spośród wszystkich produktów spożywczych, olej lniany jest tym, który zawiera najwyższy procent: około 57% całości, równomiernie równoważąc obecność kwasów omega 3 i kwasów tłuszczowych omega 6 (1:4). Zawiera również inne przydatne składniki, takie jak: lignany (o silnych funkcjach przeciwutleniających), witaminy z grupy B i E, lecytynę (substancję niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mózgu), minerały, śluzy i rozpuszczalny błonnik pokarmowy. W związku z tym włączenie do diety oleju lnianego sprzyja jego wykorzystaniu jako energii gotowej do użycia przy jednoczesnym działaniu przeciwutleniającym.

OLEJ SOJOWY jest również bogaty w różne ważne składniki odżywcze, takie jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe (jak w przypadku oleju lnianego, zwłaszcza omega 3 i omega 6, w różnych stężeniach), witamina B6 i witamina E. Dlatego integracja olejów roślinnych jest ważna, ponieważ zawarte w nich kwasy tłuszczowe pełnią ważne funkcje, takie jak: źródło energii, wchłanianie witamin, rola we wzroście i rozwoju, utrzymanie dobrego stanu zdrowia (w tym skóry i sierści) oraz modulacja reakcji zapalnej (przeciwutleniacz). Olej sojowy jest doskonałym źródłem energii dla zwierząt sportowych i osłabionych.

Sposób podawania:

1g (odpowiada 2 cm pasty) na 5 kg masy ciała na dzień. Zmieszać z karmą lub podawać bezpośrednio do jamy ustnej zwierzęcia przez 10-15 dni.

Wskazówki dotyczące podawania psom sportowym i pracującym:

Okres przygotowawczy: Aby psa dobrze przygotować do wysiłku, na który będzie narażony, wskazane jest rozpoczęcie podawania, zgodnie z metodami stosowania, na tydzień przed zawodami (wysiłkiem). W ten sposób pies przyswoi użyteczny „zapas” energii, który zostanie wykorzystany w potrzebnym czasie.

Zawody: w dniu zawodów (wysiłku), zawsze zgodnie ze wskazaniami, zaleca się zastosowanie zarówno 6 godzin przed, jak i 10-15 minut przed wysiłkiem. Pozwoli to psu korzystać nie tylko z zapasów, ale także mieć dodatkową ilość, tuż przed faktyczną potrzebą.

Rekonwalescencja, wycieńczenie: będące szczególnym okresem, ograniczonym czasowo, w którym pies potrzebuje dodatkowej ilości energii, aby umożliwić mu lepszą regenerację w krótszym czasie; zaleca się przyjmowanie przez nieprzerwany okres 15 dni, zgodnie z instrukcją podawania.

Opakowanie

100g

Ostrzeżenia

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Termin ważności odnosi się do produktów zamkniętych i właściwie przechowywanych.

Ta strona używa cookies.

Dowiedz się więcej o ich celu i sposobie zmiany ustawień w przeglądarce. Regulamin