SKŁAD: hydrolizowane białko zwierzęce (pochodzenia drobiowego), drożdże inaktywowane (drożdże browarnicze), maltodekstryna, produkty i produkty uboczne przetwarzania świeżych owoców i warzyw (Mango – Mangifera indica L. – proszek z owoców) 4%, produkty przetwarzania ziół (Goryczka żółta – Gentiana lutea L. – proszek z korzenia 4%, Arcydzięgiel – Angelica archangelica L. – proszek z korzenia 4%, Anyż – Pimpinella anisum L. – proszek z owoców 2,5%), sól magnezowa kwasu stearynowego, produkty przetwarzania ziół (Magnolia – Magnolia officinalis Rehder & Wilson – kora sproszkowana 2%), białka jednokomórkowe z grzybów (Aspergillus Oryzae), mono di i trójglicerydy kwasów tłuszczowych (behenian glicerolu)
Dodatki na kg:
Dodatki dietetyczne: witaminy: 3a925 chlorowodorek betainy 180.000 mg/kg
Dodatki zootechniczne: stabilizator flory jelitowej: 4b1707 Enterococcus faecium DSM 10663-NCIMB 10415 (3,5×1010 UFC/kg)
Dodatki technologiczne: E460 celuloza mikrokrystaliczna; E551a kwas krzemowy, wytrącony i wysuszony.
Składniki charakteryzujące na 1 tabletkę |
Średnia zawartość |
|
Chlorowodorek betainy |
180 mg |
|
Mango – Mangifera indica L. – owoce |
40 mg |
|
Goryczka żółta – Gentiana lutea L. – korzeń |
40 mg |
|
Arcydzięgiel – Angelica archangelica L. – korzeń |
40 mg |
|
Anyż – Pimpinella anisum L. – owoc |
25 mg |
|
Magnolia – Magnolia officinalis Rehder & Wilson – kora |
20 mg |
|
Enterococcus faecium DSM 10663-NCIMB 10415 |
3,5×107 UFC |
|
MANGO (Mangifera indica L.)
Mango jest wskazane dla osobników cierpiących na uczucie ciężkości w żołądku, ponieważ zawiera enzymy wspomagające trawienie, zwłaszcza białka, w które (niezwykła cecha owoców) jest szczególnie bogate. Mango ma kilka cech, które czynią go doskonałym dla zdrowia układu pokarmowego. Na przykład zawiera grupę enzymów trawiennych, które mogą rozkładać duże cząsteczki żywności, dzięki czemu mogą być łatwo wchłaniane. Enzymy te mogą rozkładać złożone węglowodany na cukry, takie jak glukoza i maltoza. Owoce mango są naturalnym źródłem enzymów trawiennych, takich jak proteaza i amylaza, które pomagają rozkładać białka i węglowodany podczas trawienia. Enzymy te ułatwiają trawienie składników odżywczych i ich wchłanianie w jelicie psa, przyczyniając się do lepszego przyswajania pokarmu.
MAGNOLIA (Magnolia officinalis Rehder & Wilson)
Magnolia wspomaga proces trawienia, reguluje motorykę przewodu pokarmowego i przywraca równowagę flory bakteryjnej jamy ustnej; pomaga również w eliminacji gazów. Wspomaga odprowadzanie płynów ustrojowych. Ma działanie przeciwskurczowe.
ANYŻ (Pimpinella anisum L.), GORYCZKA ZÓŁTA (Gentiana lutea L.), ARCYDZIĘGIEL (Angelica archangelica L.)
Anyż, goryczka i arcydzięgiel to zioła znane ze swoich właściwości trawiennych i wiatropędnych, czyli łagodzących dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia, nudności i obrzęk brzucha. Zioła te zawierają olejki eteryczne i związki aktywne, które wspomagają perystaltykę jelit i wydzielanie żółci, przyczyniając się do lepszego trawienia tłuszczów i zmniejszenia stanów zapalnych jelit.
ANYŻ (Pimpinella anisum L.)
Anyż wspomaga perystaltykę jelit i wydzielanie śliny. Wśród właściwości anyżu wymienia się właściwości trawienne, gdyż nasiona dzięki zawartemu w nim anetolowi przeciwdziałają obrzękom brzucha, hamują fermentację jelitową i wzdęcia poprzez rozluźnienie mięśni gładkich jelit. Działa uspokajająco i rozkurczowo na kolkę gazową.
ARCYDZIĘGIEL (Angelica archangelica L.)
Arcydzięgiel ma właściwości trawienne, tonizujące, jest skuteczną pomocą w przypadku trudnego lub powolnego trawienia. Przydatny również w przypadku braku apetytu. Wykazuje działanie spazmolityczne i eupeptyczne (mówi się o każdej substancji, przede wszystkim o gorzkich warzywach, która warunkuje wzrost apetytu, nie powodując przy tym innych istotnych zjawisk w ciele).
GORYCZKA ZÓŁTA (Gentiana lutea L.)
Goryczka jest stosowana w różnych preparatach wspomagających trawienie, ponieważ zwiększa motorykę żołądka i wydzielanie chlorowodorku trawiennego w żołądku, poprzez bezpośrednie działanie i mechanizm odruchowy (bodziec błędny). Goryczka jest stosowana w celu pobudzenia apetytu i leczenia zaburzeń dyspeptycznych, takich jak uczucie pełności i wzdęcia. Goryczka okazała się bardzo przydatna w leczeniu wyżej wymienionych dolegliwości, dzięki dużej zawartości gorzkich substancji. Substancje te w rzeczywistości mogą powodować pobudzenie receptorów smaku, czego konsekwencją jest zwiększenie wydzielania śliny i zwiększenie wydzielania soków żołądkowych. Wszystko to przekłada się zatem na wzrost apetytu i poprawę procesów trawiennych oraz ewentualnych zaburzeń dyspeptycznych. Ponadto roślinie przypisuje się również właściwości tonizujące i regenerujące. Znane są jej właściwości przeciwzapalne, moczopędne i ochronne dla wątroby i układu pokarmowego.
Podsumowując, spożywanie pokarmów zawierających naturalne enzymy trawienne i zioła wiatropędne może korzystnie wpływać na różne etapy procesu trawienia u psów, poprawiając trawienie i przyswajanie składników odżywczych oraz zmniejszając dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Jednak ważne jest, aby zawsze skonsultować się z lekarzem weterynarii przed wprowadzeniem jakichkolwiek znaczących zmian w diecie zwierzęcia.
BETAINA HCL
Betaina jest naturalnym składnikiem odżywczym organizmu, interweniuje wraz z innymi narządami i pomaga zapobiegać chorobom wieńcowym, mięśniowym i powiązanym chorobom układu pokarmowego. Dostarcza kwas solny i jest niezbędny do przyswajania witaminy B12, wapnia i żelaza. Współdziała w trawieniu, dostarczając kwas solny, niezbędny w procesie trawienia do rozkładu białek. Zapobiega odwodnieniu komórek, równoważąc ilość obecnej wody. Współpracuje w transporcie płynów w całym organizmie.
Często uważa się, że zgaga, niestrawność, wzdęcia i refluks są spowodowane nadmierną produkcją kwasu. Tymczasem objawy te są często związane z brakiem produkcji kwasu solnego w żołądku, którego objawy są identyczne z objawami nadkwasoty żołądka. Betaina HCL zwiększa poziom kwasu solnego w żołądku, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia i przyswajania składników pokarmowych. Normalny poziom kwasu solnego jest wymagany do całkowitego trawienia białek i wchłaniania aminokwasów. Jest również niezbędna do ekstrakcji witaminy B12 z pożywienia. Betaina HCL pomaga nam zatem przywrócić kwasowość w żołądku i utrzymać prawidłową pracę przewodu pokarmowego.
ENTEROCOCCUS FAECIUM
Enterococcus faecium stabilizuje florę jelitową i pomaga w utrzymaniu równowagi całego procesu trawiennego.
Probiotyk Enterococcus faecium jest częścią naturalnej mikroflory jelitowej.
Jest oficjalnie uznany za bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska.
Wprowadzony szczep drobnoustrojów Enterococcus faecium DSM1 10663 NCIMB2 10415 oferuje szczególne korzyści:
– bezpieczne przejście przez żołądek
– szybkie namnażanie w jelicie cienkim
– produkcja kwasu mlekowego – obniżenie pH w jelicie
– konkurencyjne wykluczenie patogenów
– stabilizacja fizjologicznej flory jelitowej.